Почитувани ИПА членови, колеги и ИПА пријатели, Ве известуваме дека 8 члена делегација на од ИПА Национална Секција С.МАКЕДОНИЈА со членови од ИПА Регионите Скопје,Тетово,Прилеп и Штип, беше дел од but 66-тиот ИПА Светски Конгрес кој се одржа од 24-29.10.2023 година во Атина,Грција.
На Конгресот беа усвоени извештаите за работа на УО на Светската ИПА а воедно се разговараше и за поголема застапеност на ИПА преку свои преставници во UN Обединетите Нации, UNDOC, UNDP Европарламент, повеќе едукативни семинари и работилници, работелници за млади полициски службеници и слично.
На Конгресот ИПА Киргистан беше примена за полноправна 69 членка на ИПА.
Воедно беше заклучено дека со 370.000 членови ИПА е најголема и најстара светска полициска организација.
За време на Конгресот беа остварени и повеќе билатерални средби со делегатите на НС Германија, Романија, Австрија, Кипар, Израел, Естонија, Албанија, Бугарија, Србија, Хрватска, Словенија, БиХ,Црна Гора, Унгарија, Словачка, Чешка, Норвешка, Данска, Ирска, Русија, Турција, Украина, Казакстан,Обединето Кралство, Австралија, Италија, Шпанија, Јужна Африка, Шри Ланка, Хонг Конг, како и домаќинот Грција.
На билатералната средба со НС ИПС Грција беше договорена средба на УО на НС во текот на 2024 година со цел потпишување на Протокол за збратимување на двете Национални Секции.
На билатералните средби беа договорени неколку семинари, обуки и работилници кои ќе се одржат во Австрија, Германија, Романија и кај нас.

Бидејќи истече мандатот на претходното раководство беа одржани Избори за избор нов УО на Светслата ИПА – IEB на Конгресот во Атина:
Ова е составот на новиот УО :
1.Претседател на УО (President of IEB)- Martin Hoffmann (Austria)
2. Генерален Секретар на УО (Secretary General IEB) -Joze Senica (Slovenia)
3. Потпретседател (Vice President IEB) -Michael Walsh (Ireland)
4. Претседател на Комисија за меѓународни односи (Chair International Relations Commission) – Oliver Hoffmann (Germany)
5.Претседател на Професионална Комисија (Chair Professional Commission) – Diego Trolese (Italy)
6.Претседател на Социо-Културна Комисија (Chair Socio- Cultural Comission)- Christos Parginos ( Greece)
7.Благајник (Treasurer Finances) – Michael Walsh (Ireland)
8. Одговорен за Администрација (Head of Administration) Clive Wood (UK)
9.Благајник за социјални работи (Treasurer Social Affairs)Jean Pierre Allet (СН)
Internal Auditor:
1.Sofia Logaridou (Greece)
2. Fred Boyd (UK)
Воедно на Конгресот беше одлучено дека Свртскиот Конгрес 2025 ќе биде во Полска, 2026 во Шри Ланка а 2027 во Србија.
ИПА Олимписките спротски игри одлучено е да се одржат во Романија во 2024.
Беше донесена одлука за одржување на Семинар за жени ПС во ИПА Едукативниот Центар во Гимборн, Германија , во кој ИПА НС С.Македонија е една од 29-те полноправни членки, а кој е планирано да се одржува секоја година почнувајќи од следната 2024, како и Семинар за млади ПС во Австрија во 2024.
Конгресот беше затворен со Свечена церемонија на примопредавање на знамето на Светската ИПА од делегатите на ИПА Грција на делегатите на ИПА С.Македонија, бидејќи следната 2024 година од 17-22 Септември во Охрид, ИПА С.Македоника има чест да биде домаќин и организатор на 67миот ИПА Светски Конгрес.
Ве поздравуваме со нашето мото
“ПРЕКУ СЛУЖБА ДО ПРИЈАТЕЛСТВО”
SERVO PER AMIKECO”

Please follow and like us: