IBZ-GIMBORN

Формирање на центарот и информации

Пред повеќе од триесет години, во Германија, Меѓународната полициска асоцијација основа свој конференциски центар, на ‘Информации-und- Bildungszentrum Schloss Gimborn (IBZ). Денес, “Gimborn замокот” е многу добро познато место, каде што полицајците од сите чинови се исполнуваат, преку размена на искуства и учат заедно. Секоја година околу 2. 500 учесници, главно полицајци, ги искористат предностите на објектите и конференциите понудени од страна на Gimborn. Повеќето конференции се ИПА семинари, организирани во тесна соработка со меѓународните и национални тела на ИПА, во траење од околу една недела. Годишната програма се состои редовно со околу 15 семинари во не-германски јазик со или без симултан превод. Околу 35% од учесниците на ИПА семинарите доаѓаат од други земји надвор од Германија. Мал постојан тим од околу 12 луѓе, со полно и со скратено работно време, е одговорен за планирањето на семинарите, изборот на темите и говорниците, администрацијата. IBZ не е само конференциски центар за полицајци, иако е создаден од страна на полицајци. На крајот на шеесеттите години, значителен број на полицајци работел да се уреди старата зграда и да се адаптираат соби во согласност со потребите на современите конференциски центри. ИПА филијалите и деловите се спонзори и се одговорни за изборот и финансирањето на мебел за собите и декорот. Центарот е врз основа на здружување, со растење на бројот на повеќе од 400 членови, вклучувајќи ги органите на ИПА, локалните власти и одделните членови од 26 земји во светот. Центарот нуди сместување за 68 луѓе во 16 еднокреветни соби, 17 двокреветни соби и5 трокреветни соби, сите со приватни бања (туш и WC), телефон, кои се наоѓаат во замокот. Gimborn нуди четири целосно опремени конференциски сали, како и телевизиска соба, бар и вино таверна. А оброците се сервираат во соседниот Scholßhotel. Блиску до Gimborn постои широка мрежа на пешачки патеки кои водат низ природните резервати како и спортски објекти. IBZ се наоѓа на околу 30 милји источно од Келн, во центарот на Западна Германија. Дополнителни информации можат да се добијат со посета на интернет страницата на Gimborn. Сите семинари во Gimborn се квалитетни уверени со ISO стандард.