ИСТОРИЈА НА ИПА

ИПА -најголемата полициска организација во светот – е формирана на 1 јануари 1950 година. Од тоа време, e и нејзиното Есперанто мото “Servo per Amikeco” (услуга преку пријателство) кое достигна повеќе луѓе отколку што може да се замисли.

Здружението беше формирано, бидејќи полицискиот наредник Arthur Troop од Линколншир, Англија, сакаше да се создаде канал за пријателство и меѓународна соработка меѓу полициските службеници. Arthur Troop е роден на 15 декември 1914, во Линколн, Англија, каде што го поминал детството и се школувал во локалните училишта. Неговиот работен век започнал како механичар но, брзо најшол интерес и во другиобласти. Студирал на Ruskin колеџот во Оксфорд, за диплома по економија и општествени науки. Во тоа време тој исто така, направил 3-годишна студија на руската историја. Тој бил награден со Стипендии и посета на Москва и Ленинград во 1934 година. Потоа следувале две години во проучување на земјоделството на земјоделскиот колеџ во Avoncroft во Vale на Evesham, Worcestershire. На 19 јуни 1936 Артур се приклучил на полицијата во Линколншир, каде што вршел должности во различни сектори, но специјализирани во сообраќајот. Веднаш по Втората светска војна, Артур ја започнал огромната задача за основање на Светската организација за пријателство на полицајците. Тој отсекогаш имал голема верба во луѓето кои зборуваат едни на други, наместо да се борат и секогаш верувал во позитивните квалитети на пријателство. Во тоа време, сепак, тој бил отценет како ексцентричен и имал значителен отпор од неговиот началник на полицијата и Министерството за Внатрешни работи.

Во годините 1948-1949 контактите му биле со полициските пријатели дома и во странство. Во 1949 година имал објавено една статија за британската полиција под псевдонимот Преглед на ‘Aytee. По зачудувачкиот одговор, Артур бил убеден дека треба да продолжи. ИПА е основана на 1 јануари 1950 година под Есперанто мотото Servo per Amikeco (услуга преку пријателство) и Артур станал првиот Генералниот секретар на Британска секција. Неговата идеја за Здружение со развојот на социјални, културни и професионални врски меѓу своите членови, во средина слободена од дискриминација по ранг, пол, боја, јазик или религија, станала реалност. Со помош на пионерската работи комплетно успеало да се поттикне основањето на други национални секции. Наскоро имаше делови во поголемиот дел од Западна Европа, Африка, Америка (Северна и Јужна), Азија и Австралија. Во 1955 година, на Првиот состанокот на меѓународниот Извршен комитет во Париз, тој станал првиот Меѓународен генерален секретар, позиција на која останал до 1966 од лични причини.